Sztuka sepulkralna

14 kwietnia 2020

Sztuka sepulkralna.

Dzisiaj chcielibyśmy zwrócić uwagę na dwie rzeczy, które odnaleźliśmy wśród naszych zbiorów z dotychczasowych podróży. Na cmentarzu w Jerutkach oraz Spychowie natrafiliśmy na ślady kamieniarza ze Szczytna Bogumiła/ Gottlieba Leyk (1860-1945), który od 1894 w rodzinnym Szczytnie zajmował się stawianiem nagrobków oraz pracami murarskimi. Zajmowaliśmy się również na naszej stronie sztuką sepulkralną, przybliżaliśmy symbolikę cmentarną, w jednej ze swych podróży natrafiliśmy na starym przydrożnym cmentarzu na rzadko spotykaną symbolikę cmentarną - słoneczniki. Kwiaty w symbolice cmentarnej symbolizują przemijanie, nadzieję na zmartwychwstanie (odrodzenie się), zwycięstwo nad śmiercią. Te niezwykle piękne kwiaty, jakimi są słoneczniki, są symbolem słońca i znakiem życia, a także podążaniem wiernych za Jezusem, a zatem symbolizują zbawienie i zmartwychwstanie. Nawiązują w swej symbolice do cyklu życia.

Foto.: K. Grygo