09 marca 2020

Cmentarz w Paprotkach.

Prawie dwadzieścia lat temu w Borussii nr 7/1993 ukazał się Apel Społecznego komitetu Ratowania Dawnych Cmentarzy na Warmii i Mazurach. Nawet w ówczesnych czasach nie stracił na aktualności. Przypominamy go z nadzieją, że obudzi się w każdym z nas obowiązek gospodarza tych ziem i nie pozwolimy na zagładę starych cmentarzy, świadectwa kultury tych ziem.W 2010 roku cmentarz w Paprotkach został uporządkowany przez niemieckich żołnierzy z Berlina i uczniów Liceum Ogólnokształcącego w Orzyszu. Było to wówczas możliwe dzięki współpracy z Niemieckim Związkiem Opieki nad Grobami Wojennymi w Kassel, Radą Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa oraz Polsko-Niemieckiej Fundacji "Pamięć". Na cmentarzu , około 100 m na zachód od wsi, pochowano 181 żołnierzy niemieckich poległych w latach 1914-1918. Zachował się tutaj pomnik z napisem: "Unsern gefallnen Brüdern" (Naszym poległym braciom). Na tym cmentarzu, jak również na innych cmentarzach wojennych np. na drugim cmentarzu położonym ok. 3 km na pd.wsch. od wsi w stronę bagien Nietlickich czy na cmentarzu w Marcinowej Woli, znajdują się tablice informacyjne, ale są już mało czytelne.Również w Paprotkach znajduje się Kamienny Park założony przez Pana Henryka Sawko. Można w nim podziwiać głazy narzutowe, wśród których zostały wkomponowane drewniane rzeźby lub elementy wykonane w metaloplastyce .Całości tego nietypowego obrazu dopełnia miniaturowy wiatrak na wzgórzu czy kamienny krąg ułożony ze zgromadzonych głazów.

Foto.: K. Grygo