Obraz1

Obraz14

15 stycznia 2021

Kościół ewangelicki w Raszągu

Architektoniczna perełka naszego regionu znajduje się w Raszągu. Tu we wsi na wzgórzu znajduje się kościół ewangelicki, który przypomina zamek jak z baśni. Kościół został wybudowany w 1925 roku  z kamienia polnego. Położony jest na wzniesieniu. Został zbudowany w formie zameczku. W narożu widnieje owalna wieża nakryta stożkowym hełmem. Okrągła wieża dominuje nad budowlą. Dach jest pokryty czerwoną dachówką.

Podobne wrażenie robi wnętrze kościoła. Niebieskie ściany i witraże harmonizują z naturalnym kolorem sklepienia i niebieska kopułą/ sklepieniem nad prezbiterium. Na ścianach znajdują się cytaty  z Biblii. W prezbiterium nad ołtarzem jest widoczny napis: "Czuwajcie, trwajcie mocno w wierze, bądźcie mężni i umacniajcie się" (z listu do Koryntian). Całej idealnej kompozycji dopełnia ołtarz i ławki wykonane z drewna.

Za ołtarzem  na przedniej ścianie ambony znajduje się miedzioryt z 1858 roku z napisem: August Willin, Rzym. Za ołtarzem widnieje ambona.

Rodzina von Platen miała swoje miejsce w kościele. Jedna z ławek należała do rodziny von Platen, Claus von Platen był w latach 1926 - 1945 właścicielem majątku w Raszągu.

W artykule "W cieniu trudnej historii. Ewangelickie mazurskie losy w Prusach Wschodnich" wypowiada się Pani Erika Nowak:

„Ten kościół budował lokalny dziedzic, von Platte, żeby wierni nie musieli jeździć do Biskupca. Przed wojną ten kościół był pełny, wieś była ewangelicka, choć na Warmii”. Obecnie w Raszągu została jedyna ewangeliczka, właśnie Pani Erika Nowak. Ma swoją ławkę i swój śpiewnik w kościele, który zdobi zabytkowy niemiecki napis.

(M. Grygo)