26 lipca 2019

Tablica pamiątkowa w Krzyżanach

9 czerwca w Krzyżanach koło Rynu odbyło się uroczyste odsłonięcie tablic pamiątkowych poświęconych ludziom, którzy żyli tu przed nami. "Pamięć o zmarłych jest nie tylko chrześcijańskim, ale także ludzkim obowiązkiem i należy do kultury pamięci, co w stosunkach między Niemcami a Polakami jest bardzo ważne" - podkreślił Pastor F. Tegler ze Stowarzyszenia Freunde Masurens. Pan Gerhard Borrek z Niemiec przybył pierwszy raz na Mazury latem 2018 roku, aby odszukać ślady swoich dziadków. Odnalazł pozostałości gospodarstwa, które pochłonął las oraz stare metalowe wiadro, z którego dziadek poił i karmił zwierzęta. Odnalazł również miejsce zbiorowej mogiły, w której pod koniec II. wojny światowej zostali pochowani dziadkowie wraz z innymi zamordowanymi osobami z tej okolicy. Pan. G. Borrek ufundował tablice pamiątkowe, ponieważ przy grobie można się pożegnać i zawsze można wrócić, aby odwiedzić miejsce spoczynku bliskich osób.Projekt należy do kultury pamięci i jest godną pochwały pracą na rzecz pokoju!

Fot. Krzysztof Grygo