19 lutego 2020

Cmentarz Bohaterów.

Węgorzewo, na morenowym wzgórzu, nad brzegiem jeziora Święcajty został założony w 1917 roku cmentarz wojenny - Jägerhöhe, zwany przez Niemców Cmentarzem Bohaterów. Cmentarz powstał, aby uczcić pamięć żołnierzy poległych w I wojnie światowej. Według niemieckiej tradycji polegli powinni być pochowani na polu bitwy, stąd na Warmii i Mazurach znajdziemy aż 244 podobne cmentarze. W 1919 r. cmentarz w kształcie podkowy został powiększony i otoczony murem z głazów znalezionych na okolicznych polach. Pierwotnie szczeliny między głazami były upychane mchem. Półkola z kamieni to tzw. kręgi bohaterów. Dookoła cmentarza zasadzono sosny. Na cmentarzu spoczywają żołnierze dwóch sobie wrogich armii: 344 niemieckich żołnierzy (w tym wielu z polskimi nazwiskami) i 234 rosyjskich, m.in. pułkownik wojsk rosyjskich z czterdziestoma nieznanymi żołnierzami w jednej mogile. Mogiły ułożone są po obu stronach alejek biegnących wzdłuż muru ogrodzenia i centralnie położonego tarasu. Na Mazurach poległo ponad 90 tys. żołnierzy różnej narodowości.Na podwyższonym tarasie w samym centrum cmentarza znajduje się wysoki drewniany krzyż (15 m), który ufundowała rodzina Lehndorff. Nieopodal znajduje się pomnik z inskrypcją w języku niemieckim:SIE STARBEN - UND LEBEN NOCHSIE SCHLUMMERN - UND WACHEN DOCHSIE RUHEN - ZU NEUER TATDER ZUKUNFT SAAT.Zginęli - a jednak żyją • Drzemią - a przecież czuwają • Odpoczywają - do nowego czynu • Ziarno przyszłości

Foto.: K. Grygo