15 września 2019

Kościoły i parafie Diecezji Mazurskiej

" ... to jest moja kraina. Ten porwany worek na plecach, te strzępy życia, to wszystko, co zostało z wielowiekowego dziedzictwa - to moja kraina".

Słowami z „Kroniki z Mazur” 13. września rozpoczęły się Rozmowy Sorkwickie w Kościele Ewangelicko – Augsburskim w Sorkwitach, a przytoczone zostały przez Państwa Grygo z Krutyni. Głównym tematem rozmów były kościoły i parafie Diecezji Mazurskiej. Spośród wielu referenci przedstawili i omówili siedem kościołów. Sześć z nich nadal należy do Diecezji Mazurskiej i są to świątynie: w Pasymiu, w Wejsunach, w Srokowie, w Raszągu, w Mikołajkach

i w Warpunach. Zaprezentowany siódmy kościół w Jerutkach w latach osiemdziesiątych został przejęty przez kościół katolicki.

Spotkanie poświęcono tematyce starych i często zabytkowych kościołów ewangelickich, które są świadkami historii tego kraju. O czym świadczy dwutomowa książka ks. bp Rudolfa Bażanowskiego pt. „Kościoły i parafie diecezji Mazurskiej. Przeszłość i teraźniejszość”. Autor przedstawia historię kościołów i parafii ewangelickich w zarycie ze szczególnym uwzględnieniem ich losów po 1945 roku. Kościoły te dziś często zapomniane i omijane, ale to one kształtowały w przeszłości i kształtują jeszcze dzisiaj nie tylko krajobraz, ale także ludzi. Opłaca się na nowo odkryć stare kościoły i podziwiać wewnętrzne oraz zewnętrzne piękno budowli minionych epok.

Zabytkowe świątynie na Mazurach są świadectwem zarówno wiary mieszkańców tych ziem, jak i wysokiego poziomu dawnej sztuki budowlanej. Tym bardziej cieszy fakt, że są ludzie którzy bardzo chętnie podejmują temat zabytkowych kościołów ewangelickich na Mazurach, jak również próbują „wskrzesić do życia” zapomniane świątynie. Takim przykładem jest kościół ewangelicki w Warpunach.

Tekst: E.Dulna

Foto.: E.Dulna